Vínne cesty Slovenska
RTV / Dvojka / Sobota 2. 09. 2017 opäť odštartoval úspešný 22. dielny seriál o víne - v jeho reprízach, každú sobotu v čase od 6:00 h. ráno.

Náučno - zábavný cestopis o Slovensku, jeho víne, vinároch, gastronómii, ale i remeselníkoch a folklóre od Skalice až po Tibavu...

Námet, scenár a réžia: Milan Kaliňák a Gejza Dezorz

Cestopis o vínnej turistike, v ktorom si turista, milovník vína aj spotrebiteľ nájde to svoje.

Aj keď svetové encyklopédie vín spomínajú Slovensko iba okrajovo a slovenské vína možno na pultoch zahraničných predajní nájsť iba zriedkavo, Slovensko je vinárskou krajinou. Aj preto sa v polovici 90. rokov 20. storočia objavila vo vinohradníckych oblastiach Slovenska myšlienka vytvoriť vínne cesty, čím by sa zintenzívnila prezentácia domácich, ale aj zahraničných obdivovateľov vína.
Etnologička Mgr. Mária Straková strávila dva roky prieskumom po vinárskych oblastiach Slovenska prostredníctvom realizácie úspešného projektu 22 dielneho televízneho seriálu "Vínne cesty Slovenska" pre RTVS, na ktorom sa podieľala  ako hudobná  dramaturgička a interprétka ľudových piesní. Cieľom  bolo  hlbšie spoznať vinohradnícku kultúru a predstaviť ju, povzniesť cez tradičnú ľudovú pieseň v novom šate, ktorá je zaznamenaná i na CD "Piesne z vinohradov Slovenska".
Seriál má stále veľkú sledovanoť, úspešnosť medzi divákmi.
Veď slovenské vína sú našim klenotom, výpoveďou nielen veľkej histórie, ale aj súčasnosti 
Na zdravie!  
S úctou za "Tradíciu v súčasnoti"